۱ـ ۲ـ ۳، صلح …؟؟!!

امریکا در یک برنامه تازه تعیین شده و هدفمند برای خود و مقاصدش، یک بار دیگر طرح صلح افغانستان را همزمان با سرد شدن هوا روی دست گرفت و برای این منظور، اینبار زلمی خلیلزاد که آشنایی کامل با افغانستان و طرفهای آن دارد را مسوول پیشبرد صلح ساخت.

به همین منظور، خلیلزاد نماینده ویژه وزارت امور خارجه امریکا برای صلح افغانستان شد و همزمان با آن، وارد افغانستان شد.

خلیلزاد برای پیشبرد صلح، پیش از این دوبار به افغانستان آمده و از آنجا نیز به کشورهای پاکستان، قطر، امارات متحده عربی و شماری از کشورهای آسیای مرکزی سفر کرد.

حضور نماینده گان طالبان در نشست مسکو از جمله اولین دستاوردهای صلح خلیلزاد یاد شد، در حالی که همین نماینده گان به صراحت خواهان خروج نیروهای خارجی از افغانستان برای تامین صلح شدند.

گزارشها حاکی از آن است که در اولین سفر خلیلزاد، رهبران حکومت وحدت ملی زیاد در جریان نبوده و در روزهای اخیر سفر آنها از جزئیات کمی باخبر شدند.

خلیلزاد به امریکا رفت و بعد از چند روز برای دومین بار به افغانستان آمد تا رویکرد صلح را ادامه دهد و این بار هم ضمن حضور در افغانستان، به کشورهای دیگر رفت و بازهم نماینده طالبان را دید.

بعد و در جریان این دو سفر برای صلح بود که یک حمله انتحاری خطرناک در هوتل اورانوس و در برنامه تجلیل از سالروز میلاد پیامبر اسلام (ص) رخداد و شمار زیادی از شهروندان را به کام مرگ برد و در کنار آن، ولسوالی های امنی به مانند جاغوری و مالستان ولایت غزنی تا سرحد سقوط پیش رفته و فجایع انسانی در آن رخداد.

حالا و با گذشت چند روز، زلمی خلیلزاد سفر سومش به افغانستان و کشورهای منطقه را آغاز کرده است.

وزارت امور خارجه امریکا گفته است که این سفر از تاریخ ۲ دسمبر آغاز و تا ۲۰ دسمبر ادامه خواهد یافت و در جریان آن، خلیلزاد به افغانستان، پاکستان، روسیه، ترکمنستان، ازبکستان، امارات متحده عربی و قطر سفر کرده و با مقامهای این کشورها پیرامون صلح افغانستان گفتگو خواهد کرد.

نکته قابل توجه در سفرهای سه گانه خلیلزاد برای صلح این است که وی ابراز امیدواری کرد تا قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بتواند طالبان مسلح را به گفتگوهای صلح و تحقق آن متقاعد سازد؛ در غیر آن، به گفته شماری ممکن است که انتخابات ریاست جمهوری به تعویق بیافتد.

به هر حال یک مثل از قدیم وجود داشته که «تا سه نشود، بازی نشود.»

حال باید دید که سفرهای سه گانه خلیلزاد برای صلح افغانستان در فصل سرما که خود به خود از شدت درگیریها و حملات تهاجمی طالبان مسلح کاسته می شود، چه سرانجامی دارد و اینکه بعد از تجهیز و استراحت طالبان در فصل سرما در پناهگاه های امن که همه گان می گویند در آن سوی مرز است، به محض گرم شدن هوا، صلح و گفتگوها و مصارف آن به باد فراموشی سپرده شده و ناامنی اوج می گیرد؟

که در این صورت باید گفت که امریکا همانطور که عجولانه به افغانستان آمد و در منجلاب آن گیر ماند، عجولانه دست به سوی طالبان مسلح برای صلح دراز کرده است؛ موضوعی که چندی پیش مقام های نظامی امریکا خود اعتراف کردند که «طالبان را نمی توان شکست داد.»

Author

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *