مسدود شدن ۴۲ مکتب در هرات
مسؤلان معارف ولایت هرات میگویند دستکم ۴۲ مکتب به دلیل شرایط بد امنیتی و اقتصادی، نبود آموزگار و بیجاشدگان داخلی در این ولایت بسته شدهاند.
مجیبالرحمن سروری معاون معارف هرات با تایید این خبر به خبرگزاری خاورمیانه گفت “با بستهشدن ۴۲ مکتب در ولایت هرات، حدود دوهزار دانشآموز از درس و تعلیم باز ماندهاند”.
وی دلیل اساسیِ مسدود شدن این مکاتب را شرایط نابسامان امنیتی و اقتصادی در کشور عنواننموده میگوید: «تعدادی از شاگردان ما به دلیل سن بالایی که دارند، والدین شان برای شان اجازه مکتب رفتن را نمیدهند. در بعضی از جاها مشکل ناامنی است و در بعضی جاهایی که مکاتب بسته هستند آن مکاتب مربوط کوچیها میشود و بعضی هم مشکلات اقتصادی است که مردم توانایی فرستادن فرزندان خود را به مکتب ندارند.»
آقای سروری در ادامه گفتههای خود اضافه کرد: حقوقی که برای آموزگارانِ این مکاتب از سوی دولت افغانستان مدنظر گرفته شده است، بسیار ناچیز بوده و روی همین ملحوظ بسیاری از این آموزگاران روحیهی خوبی برای پیشبرد آموزش در این مکاتب را ندارند.
وی سخن از بازگشایی مجدد این مکاتب زد و گفت: «از همین اکنون پیشنهاد کردیم و کمیسیونهای ویژهای را در سطح هر ولسوالی تعیین کردیم تا به اسرع وقت علت مسدود شدن این مکاتب را بررسی بکنند تا اینکه ما و ریاست معارف در اسرع وقت اقدامات لازم خود را بخاطر بازگشایی آن انجام دهیم.»
قابل ذکر است که این مکاتب در ولسوالیهای شیندند، گذره، گلران، کهسان، زندهجان و ولسوالی اوبه ولایت هرات موقعیت دارند.
در همین حال جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات، بستهشدن این مکاتب را تایید کرده و میگوید: «گزارشی که به ما رسیده است بعضی از مکاتب در بعضی از ولسوالیها به دلایل متعدد مسدود شده است. ما تلاشهای خود را بخاطر بازگشایی این مکاتب آغاز کردیم و تلاشهای ما همچنان ادامه دارد و امیدوار هستیم که در آینده نزدیک ما شاهد بازگشای این مکاتب باشیم»
آقای جیلانی در رابطه به بازگشایی مجدد این مکاتب میگوید نیروهای امنیتی افغانستان تلاشهای خستهگی ناپذیر خویش را به منظور بازگشایی این مکاتب آغاز نمودند و با کمک بزرگان محل، این مکاتب را دوباره به روی دانشآموزان باز خواهند کرد.
با این حال شماری از کارشناسان ولایت هرات از بستهشدن این مکاتب ابراز نگرانی کرده و عواقب آن را نگرانکننده میخوانند.
عبدالوهاب صدیقی استاد دانشگاه هرات در این رابطه میگوید: «افرادی بیشتر به گروههای مخالف دولت افغانستان میپیوندند که از قشر بیسواد باشند و مخالفان مسلح هم خوب شناختند که چی کار بکنند. وقتی که مکاتب در مناطق دورافتاده افغانستان بسته میشود، طبیعتا دانشآموزان از درس و تعلیم باز میمانند و زمینه سربازگیری برای مخالفان مسلح روزبهروز بیشتر میشود.»
در همین حال گزارشهایی وجود دارد که وضعیت مکاتب در ولایت هرات هیچگاه قابل قبول باشندگان این ولایت نبوده و بارها گزارشها از بستهشدن دروازههای مکاتب و حتی مسمومشدن دانشآموزان در این ولایت به نشر رسیده است.
روحالله علیزاده