بیانیه سران کشورهای منطقه در چهاردهمین نشست شانگهای

حامدکرزی رئیس جمهوری کشورمان، ارتباطات منطقوی و همگرایی اقتصادی را از جمله محرک های اساسی امنیت دراز مدت و رفاه مشترک منطقوی خواند.

به گزارش خبرگزاری خاورمیانه، رئیس جمهوری افغانستان در چهاردهمین اجلاس سران سازمان همکاری های شانگهای که به تاریخ ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۴ در شهر دوشنبه تاجیکستان برگزار گردیده بود، سخنرانی کرد.

وی در این اجلاس، بر مبارزه مشترک با تروریزم و افراط گرایی در افغانستان و منطقه تاکید نموده، خواهان همگرایی اقتصادی میان کشور های عضو سازمان همکاری های شانگهای گردید.

حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان با اشاره به نقش افغانستان در سازمان همکاری های شانگهای گفت: افغانستان آماده است تا با سازمان همکاری شانگهای و ساختار های ضد تروریستی منطقوی آن جهت تقویهء قابلیت ها خویش و گسترش تلاش های مشترک همکاری کند.

رئیس جمهور با اشاره به تهدید تروریزم و افراطیت که مشکلات جدی را برای منطقه بوجود آورده است، گفت: منطقه ما با شماری از تهدیدات جدی مواجه است که تروریزم عمده ترین آن می باشد. خطر تروریزم و افراطیت در حال گسترش بوده و ثبات و امنیت منطقوی را تهدید مینماید.

حامد کرزی خاطر نشان کرد، در حالیکه طی بیشتر از یک دههء گذشته، افغانستان میدان مبارزه جهانی علیه تروریزم بوده است، ریشه ها و پناهگاه های تروریزم در آن سوی سرحدات افغانستان قرار دارد.

رئیس جمهور همچنان افزود که امیدوارم همه ما درک کنیم که استفاده از تروریزم و افراطیت منحیث ابزار سیاست هرگز در راستای تامین منافع دراز مدت و ثبات هیچ کشوری ممد واقع نخواهد شد.

رئیس جمهور کشور خاطر نشان کرد که تعهد افغانستان در راستای توسعه صلح و آسایش در حوزه کشور های عضو سازمان همکاری های شانگهای تزلزل ناپذیر باقی خواهد ماند.

رئیس جمهور افزود: ما خواهان گسترش تجارت،سرمایه گذاری و همکاری های اقتصادی در بین کشور های عضو سازمان همکاری های شانگهای هستیم. نیاز است تا افغانستان کاملاً در اقتصاد منطقوی مدغم شود، زیرا این امرباعث ایجاد شرایط مساعد برای تحقق وابستگی مثبت اقتصادی میان کشور های منطقه شده و سهم آنان را در راستای تامین صلح و ثبات بیشتر می سازد.

حامد کرزی با اشاره به موقعیت مهم افغانستان در منطقه گفت: افغانستان برای احیای مجدد نقش تاریخی خویش که همانا پل ارتباطی، مرکز انرژی و راه تجارتی که همسایگان نزدیک و همکاران منطقوی ما را با هم وصل میکند، به تلاش های خویش ادامه میدهد. ما واقعا به این باور هستیم که ارتباطات منطقوی و همگرایی اقتصادی از جمله محرک های اساسی امنیت دراز مدت و رفاه مشترک منطقوی بشمار میرود.

رئیس جمهور خاطر نشان کرد: صلح و امنیت بزرگترین آروزی ما افغانها بوده و همواره محور سیاست داخلی و خارجی مان را شکل میدهد. دولت افغانستان هرگونه تلاش ممکنه را در جهت زمینه سازی برای تامین صلح پایدار درکشور انجام خواهد داد، اما موفقیت این پروسه به حمایت کشور های همسایه و متحدین ما، بخصوص حمایت کشور برادر ما پاکستان بستگی دارد.

حامد کرزی افزود: روند مؤثر صلح در افغانستان نه تنها به منفعت امنیت افغانستان بلکه امنیت تمامی منطقه نیز می باشد. ما از همه دوستان منطقوی و متحدین بین المللی خود میخواهیم که تلاش های ما را در راستای آغاز پروسه عملی و مؤثر صلح و مذاکره افغانستان، فعالانه حمایت کنند.

حامد کرزی در این اجلاس در رابطه به انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز اشاره نموده گفت: با مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری، مردم افغانستان آرزوی شانرا قویاً برای استقرار دیموکراسی و پیشرفت به نمایش گذاشتند. امیدواریم که به زودی شاهد اعلان نتایج انتخابات و مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید و حکومت آینده باشیم.

در این اجلاس بر علاوه رئیس جمهور کشور، سایر سران کشور های سازمان همکاری های شانگهای نیز سخنرانی کردند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در سخنرانی اش در این اجلاس گفت که یقیناً وضعیت کنونی در جهان دشوار است. افغانستان بخش عمده مشکلات منطقوی را تشکیل میدهد.

وی گفت: روسیه از پایان هر چه زودتر پروسه انتخابات افغانستان حمایت می کند. ما انتقال مسئولیت ها را به افغانستان از نزدیک نظارت می کنیم.

شی جین پینگ رئیس جمهور چین در بخشی از سخنرانی اش گفت: این مسئولیت وظیفه مشترک ماست تا به اعضای کشور های سازمان همکاری های شانگهای و مردمان آن امنیت و آسایش بیشتر بیآوریم.

وی گفت: حفاظت امنیت و ثبات منطقوی مسئولیت کشور های عضو سازمان همکاری های شانگهای می باشد. رئیس جمهور چین تاکید کرده گفت که کشور های عضو سازمان همکاری های شانگهای باید امکانات همکاری های بیشتر و گسترده را در عرصه های تجارتی و سرمایه گذاری بخاطر همگرایی اقتصادی منطقوی بررسی کنند.

همچنین دوکتور حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت: امروز اغلب کشور های عضو سازمان شانگهای کم و بیش با خطر افراط و تروریزم روبرو هستند، بنابرین برنامه ریزی سازمان یافته، همکاری های دو جانبه و چند جانبه، معاملات سیاسی و اطلاعاتی و مقابله با فقر فرهنگی و اقتصادی و حمایت سران کشور های عضو از این اقدامات تنها را ه حل مقابله با این بحران و عبور از مشکلات روبه رشد آن است. ا

سلام کریموف رئیس جمهور ازبکستان نیز در این اجلاس سخنرانی در بخشی از آن در مورد افغانستان گفت که وضعیت در افغانستان می تواند بر وضعیت منطقه تاثیر جدی بگذارد. وی گفت که گزینه نظامی نمی تواند زمینه را برای تامین صلح و ثبات در افغانستان مساعد سازد. مردم افغانستان از سالهای متمادی فقر و جنگ خونین خسته اند. هر افغان خواهان صلح می باشد.

خانم سوشما سوارج، وزیر خارجه هند نیز در این اجلاس به ایراد سخنرانی پرداخته گفت: ما از تهدید که از ناحیه تروریست ها متوجه مردم و منطقه است، آگاهی کامل داریم. ما جناح های مختلف را شاهد هستیم که از طریق شبکه های تروریزم با هم در ارتباط بوده و در تلاش ترویج ایدیولوژی، افراطیت، استخدام، آموزش و تمویل تروریسم می باشند. این وضعیت مستلزم یک پاسخ جدی و جامع از طرف جامعه بین المللی می باشد.

هند باور کامل دارد که افغانستان می تواند گذار امنیتی، سیاسی و اقتصادی خود را موفقانه به اتمام رسانده و جایگاه تاریخی خود را منحیث بستر تجارتی و گذرگاه ترانزیتی منطقه احیا کند. و در این مرحله گذار، جامعه بین المللی باید متحدانه حمایت خود از افغانستان را ادامه داده تا این کشور دستاورد های را که در مبارزه علیه تروریسم و تهدید های فرا راه امنیت ملی خود طی یک دهه گذشته داشته است، حفظ نماید.

رئیس جمهور کشور در حاشیه چهاردهمین اجلاس سران سازمان همکاری های شانگهای با رهبران کشور های عضو و کشور های ناظر این سازمان دیدار و صحبت کرد.

حامد کرزی رئیس جمهور اسلامی افغانستان و امام علی رحمان رئیس جمهور تاجکستان در دیدار شان، دورنمای گسترش بیشتر همکاری های دو جانبه میان افغانستان و تاجکستان را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

روسای جمهور دو کشور در ارتباط به تقویت ظرفیت های ترانزیتی میان دو کشور در ساحات انرژی و حمل و نقل محموله های تجارتی نیز صحبت کردند.

رئیس جمهور افغانستان و تاجکستان ابراز اطمینان نمودند که تجارب دو کشور در زمینه صلح و ثبات هر دو کشور مفید واقع میشود.

حامد کرزی و امام علی رحمان همچنان در این دیدار شان در مورد گسترش همکاری ها میان دو کشور در عرصه امنیت سرحدی و مبارزه با قاچاق غیر قانونی مواد مخدر و اسلحه، صحبت کردند.

حامد کرزی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان و قربان قلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان در دیدار شان، مورد گسترش روابط میان دو کشور در عرصه های مختلف بحث و تبادل نظر کردند.

رئیس جمهور کشور، ضمن ابزار خرسندی از همکاری های امنیتی میان دو کشور، پروژه های منطقوی را در رفاه و آسایش مردمان منطقه مفید خواند.

رئیس جمهور ترکمنستان در مورد پروژه انتقال برق به افغانستان گفت که در نظر است تا برق صادراتی آن کشور به افغانستان تا اخیر سال جاری به ۷۵۰ میگاوات افزایش یابد.

وی پروژه تاپی را یکی از پروژه های موثر و مفید برای منطقه خوانده گفت اگر این پروژه تطبیق گردد، بالای ثبات و آرامش منطقه تاثیر خواهد داشت.

قربان قلی بردی محمدوف همچنان خاطر نشان کرد که کشورش در ولایات مرزی با افغانستان مساجد، مکاتب و شفاخانه ها را اعمار خواهد کرد و شمار بورس های تحصلی به محصلین افغان را در رشته های طب، انجنییری و تربیه معلم بیشتر خواهد ساخت.

قابل یادآوری است که کشور تاجکستان در سال جاری ریاست سالیانه سازمان همکاری های شانگهای را بر عهده داشت و در اجلاس امروزی ریاست سالیانه این سازمان در سال ۲۰۱۵ میلادی به کشور روسیه سپرده شد و قرار است پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری های شانگهای در سال آینده در شهر اوفهء فدراتیف روسیه برگزار گردد.

 

Author

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *