خبرگزاری خاورمیانه / میز اجتماع

برای دست یابی به صلح دایمی و تامین ثبات در کشور؛ جناح ها و کشورهای ذیدخل در معضل افغانستان باید اراده جدی و صداقت کامل داشته باشند.

شماری از کارشناسان و فعالان مدنی در کشور، همزمان با سفر نوازشریف، نخست وزیر پاکستان به کابل، ضمن بی دستآورد خواندن این سفر، خواهان همکاری صادقانه و اراده جدی کشورهای دخیل در صلح کشور، از جمله پاکستان و امریکا شدند.

در حالی که تنش ها میان کابل و واشنگتن به تیره گی گراییده و به نظر می رسد که رئیس جمهور قصد ندارد توافقنامه امنیتی را به راحت امضا کند؛ این بار حکومت مردان کابل دوباره برای تامین صلح چشم به پاکستان دارند.

به گزارش خاورمیانه، نوازشریف دیروز به کابل آمده و در کنفرانس خبری مشترک با رئیس جمهور کرزی، صلح در افغانستان را به سود ثبات اسلام آباد دانسته و اظهار داشت که پاکستان تمامی تسهیلات برای دستیابی به صلح در افغانستان را روی دست گرفته است.

به گفته وی، پاکستان به نظر مردم و فیصله بزرگان و حکومت کابل برای دست یابی به صلح و امضای توافقنامه امنیتی احترام می گذارد.

با این حال، آگاهان، کارشناسان و فعالان جامعه مدنی، باورمند هستند که این سفر در صورت عدم صداقت اسلام آباد، به مانند همیشه بی نتیجه بوده و دستاوردی به دنبال ندارد.

جاوید کوهستانی، آگاه امور نظامی در گفت و شنود با خاورمیانه اظهار داشت که سودجویی های پاکستان و نیازمندی های این کشور، به دولتمردان اسلام آباد اجازه نخواهد داد تا آغاز گفت و شنودهای صلح افغانستان مثمر واقع شود.

کوهستانی با اشاره به توافقنامه امنیتی کابل و واشنگتن، افزود که بحث بالای این توافقنامه در حال حاضر به یک معضل جدی تبدیل شده و اختلاف نظرها بین جامعه مدنی و جامعه جهانی در مورد آن وجود دارد.

به باور وی، سفر آقای شریف به کابل هیچ دستآوردی به دنبال ندارد و در چنین شرایطی، پاکستان به دنبال منافع خود بوده و می خواهد از آب گل آلود، ماهی بگیرد.

در عین حال، سید حسین فاضل سانچارکی، سخنگوی جبهه ملی نیز اظهار داشت که بی اراده گی کشورهای ذیدخل در معضل افغانستان، مانع اصلی تامین صلح است.

بر اساس اظهارات وی، پاکستان و افغانستان نسبت به یکدیگر، خواسته هایی دارند و همچنین مشکلاتی در این راه می بینند که تنها راه شفاف سازی این مشکلات و رسیدن به خواسته ها، یک گفتگوی شفاف، صادقانه و درست است تا مشخص شود که خواسته های طرفین از یکدیگر چه است؟

از سوی دیگر، غفور لیوال، رئیس مرکز مطالعات استراتیژیک افغانستان می گوید؛ تا زمانی که اراده بازیگران منطقه ای و جهانی دخیل در معضل افغانستان تغییر نکند، افغان ها در سال های پیش رو نیز شاهد صلح نخواهند بود.

به گفته وی، هیچ کدام اراده ندارند تا یک افغانستان با ثبات و آرام وجود داشته باشد، به همین خاطر، تلاش های حکومت و سفر مقام های کابل و اسلام آباد به دو کشور، هیچ دستاوردی به دنبال ندارد.

در حالی که هفته گذشته، نخست وزیر پاکستان از سفر هیآت شورای عالی صلح به اسلام آباد خودداری کرده بود؛ اما این شورا بازدید نوازشریف از کابل را زمینه خوبی برای اعتمادسازی و جلب حمایت اسلام آّباد در روند صلح می داند.

شهزاده شاهد، سخنگوی شورای عالی صلح می گوید :«فکر می کنم سفر مثبتی است و برای تامین صلح مثمر خواهد بود و می تواند حمایت اسلام آباد را جلب کند.»

هرچند سفر نخست وزیر پاکستان به کابل، نگرانی هند را نیز به دنبال داشته است؛ اما رئیس جمهور کرزی در موضع گیری تازه، امریکا و اسلام آباد را عاملین اصلی روند صلح خوانده و امضای توافقنامه را به همکاری این دو کشور مشروط کرده بود.

نتیجه تلاش های حکومت برای صلح، نیازمند صداقت کشورهای ذیدخل

Author

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *